A V U K A T L A R
A T T O R N E Y S A T L A W
TUTUKLAMA TEDBİRİ VE TUTUKLAMANIN AMACI
Tutuklama, delillerin korunması ve şüpheli veya sanığın kaçmasını önleme gibi nedenlerle geçici olarak başvurulabilecek bir koruma tedbiridir. Tutuklama kararı soruşturma aşamasında Sulh Ceza Hakimliği, kovuşturma aşamasında ise mahkeme tarafından tesis edilebilir.
Tutuklama, bir ceza değildir. Bu nedenle, tutuklama ile elde edilmesi amaçlanan hususların adli kontrolle de sağlanabiliyor olduğu durumlarda bir tedbir olan tutuklama yöntemine başvurulmamalıdır. Tutuklama orantılı / ölçülü olmalıdır. Tututuklamanın amacı ile kişinin özgürlük hakkı arasındaki denge gözetilmelidir. Tutuklama, en ağır tedbir kararıdır. Dolayısıyla, tutuklamaya başvurulabilmesi için bu tedbire başvurmanın gerekliliği de somut gerekçelerle açıklanabilir olmalıdır.
SULH CEZA HAKİMLİĞİ SORGUSUNDA ŞÜPHELİNİN TEMEL HAKLARI
Şüphelinin ceza yargılamasının her aşamasında çeşitli hakları mevcuttur ve Sulh Ceza Hakimliği nezdinde gerçekleşecek sorgudan önce de şüpheliye bu haklarının hatırlatılması gerekmektedir.
Şüphelinin en temel haklarından biri, müdafiin (avukatın) hukuki yardımından yararlanma hakkıdır. Şüpheliye avukat seçme hakkının bulunduğu ve bir avukatın hukukî yardımından yararlanabileceği, avukat seçeçek durumda değilse ve avukatın hukuki yardımından yararlanmak istiyorsa baro tarafından kendisine ücretsiz avukat tayin edileceği, avukatın ifade veya sorgusunda hazır bulunabileceği, kendisine CMK'nın 147/1. maddesi uyarınca bildirilir.
Şüphelinin susma hakkı mevcuttur. Aleyhine yapılan suçlama hakkında açıklamada bulunmamasının kanunî hakkı olduğu CMK'nın 147/1. maddesi uyarınca şüpheliye bildirilir.
Şüpheli kendisi lehine olan delilleri ileri sürebilir veya toplanmasını talep edebilir. Şüpheliye, somut delillerinin toplanmasını isteme hakkının bulunduğu CMK'nın 147/1. maddesi uyarınca bildirilir.
Savunma hakkı, şüphelinin en temel haklarından biridir.CMK'nın 147/1. maddesi uyarınca şüpheliye kendisi aleyhine var olan şüpheleri ortadan kaldırmak ve lehine olan hususları ileri sürmek olanağı tanınmalıdır.
TUTUKLAMA KARARINA İTİRAZ ETME HAKKINA SAHİP KİŞİLER VE TUTUKLAMA KARARINA İTİRAZ SÜRESİ
Tutuklamaya itiraz, esas olarak tutuklanan kişiye ait bir haktır. Tutuklanan şüpheli veya sanık dışında şüpheli veya sanığın avukatı, tutuklanan kişinin yasak temsilcisi veya tutuklanan kişinin eşi de tutuklama kararına itiraz edebilir. Tutuklama kararına itiraz süresi 7 gündür. Ayrıca, tutukluluk hali devam ettiği sürece her zaman tutuklama şartlarının ortadan kalktığından bahisle tahliye talebinde bulunmak mümkündür.