USLU & TEMEL

A V U K A T L A R

A T T O R N E Y S  A T  L A W

EŞLERİN BİRBİRLERİNE KARŞI SEVGİSİZ DAVRANMASI BOŞANMA KONUSU DAVRANIŞLARDANDIR.

 

Eşlerin birbirlerine başkasını sevdiğini ya da eşini sevmediğini söylemeleri halinde evlilik birliği temelinden sarsılmış kabul edilebilecektir. Eşlerin birbirleri hakkında kendisiyle zorla evlendirildiğini, başkası ile evlenmek istediğini, ondan sıkıldığını, onu istemediğini söylemesi boşanma konusu olabilecek davranışlardır.

Yargıtay tarafından bu konuda verilen içtihatlardan bazıları aşağıda yer almaktadır:

 

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 2015/21718 E., 2017/329 K. sayılı ve 12.01.2017 tarihli içtihadı:

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-karşı davacı erkek tarafından, her iki dava yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Mahkemece, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına yol açan olaylarda kusurun davalı-karşı davacı erkekte olduğu, davacı-karşı davalı kadına atfı kabil kusurun varlığı ispat edilemediği kabul edilerek, davalı-karşı davacı erkeğin davasının reddine, kadının davasının kabulüyle boşanmaya karar verilmiş ise de; yapılan yargılama ve toplanan delillerden, davacı-karşı davalının, davalı-karşı davacıya hakaret ettiği ve aşağıladığı, erkeğin annesine oğlunu sevmiyorum, istemiyorum, onu boşayacağım dediği anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu duruma göre, davalı-karşı davacıda dava açmakta haklıdır. Öyleyse erkeğin davasının da kabulü ile boşanmaya karar verilecek yerde, davasının reddi doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple davalı-karşı davacı erkeğin boşanma davası yönünden BOZULMASINA, bozma sebebine göre yeniden karar verilmesi gerekli hale gelen davacı-karşı davalı kadının boşanma davası ve fer'ilerine yönelik temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 12.01.2017 (Prş.)

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 2006/8407 E., 2006/9374 K. sayılı ve 13.06.2006 tarihli içtihadı:

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Yapılan soruşturma, toplanan delillerle davalının başkasını sevdiğini söylediği, ailesinin davacıya kendisini zorla verdiğini, kocasını sevmediğini beyan ettiği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davacı dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, boşanmaya  (TMK.md. 166/1)karar verilecek yerde, yetersiz gerekçe ile davanın reddi doğru bulunmamıştır.

Kararın yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine,  işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere  oybirliğiyle karar verildi. 13.06.2006 Salı